2019 Yılının İlk Yarısında Web Tasarım Trendleri Neler Oldu?

Satışlarınızı Arttıralım
2019 Yılının İlk Yarısında Web Tasarım Trendleri Neler Oldu?

Web siteleri; zaman, analiz, tecrübe, bilgi ve yetenek gereksinimi duyan, farklı amaçlara hizmet eden dijital çalışmalardır. Amaçlarının farklı olmasıyla beraber, tasarlanmasında kullanılan materyaller de değişkenlik gösterebilmektedir. 2019 yılının ilk altı ayında, "farklı kitlelere hitap eden" web sitelerde en çok kullanılan 5 nesne şu şekilde;

Degrade & canlı renkler

Renkler etrafımızda, her yerdeler. Son zamanlarda daha çok soğuk renkler kullanılmasına rağmen; aradan sıyrılıp fark edilebilmek için canlı renkler bir kez daha kullanılmaya başlandı. Öyle görünüyor ki degrade arka planlar, parlak görüntü kaplamaları, hareketli renkler içeren animasyonlar, canlı renk paletleri bir süre daha popülerlik kazanmaya devam edecek. Bu parlak renklerin kullanımının birçoğu, diğer tasarım trendlerinden gelişti. Düz renk tasarımlarla başlayarak, daha canlı renklere dönüştü. Şimdi bu tonlardaki tasarımların (bazılarının) içinde bir miktar neon bile görmek mümkün.

Degradeler hemen hemen her tasarım deseninde eğlenceli bir renk patlaması oluşturmak için kullanılabilirler. Düz, tek renk arka planları, 2019 yılının geri kalan kısmında da çok sık göreceğimiz söylenemez.

Geometrik şekiller

Flat arayüz tasarımlarıyla birlikte popülerlik kazanan akışkan şekiller ve daireler 2019 yılında en çok tercih edilen trendlerden. 2018 yılında da popüler olan geometrik şekil kullanımı, uzun bir süre daha popülerliğini kaybetmeyecek gibi gözüküyor. Tek başlarına basit ve sade olarak tanımladığımız daire, üçgen, altıgen gibi geometrik şekiller doğru kullanım ile tamamlayıcı parçalar haline gelebilir, özgün bir tasarım oluşturmak için kullanılabilirler.

Günümüzde her ne kadar web sayfaları tipik olarak sistematik ızgaralar için ayarlanmış olsa da, doğal şekillere ve düz çizgilere doğru bir ilgi ve yönelme oluştu. Keskin köşelere sahip olan kare, dikdörtgen gibi geometrik yapılara 2019 yılında organik ve akışkan şekiller de katıldı. Bu şekiller sayesinde tasarıma derinlik katmak, canlı hissettirmek mümkün hale geliyor.

Mobil uyumlu web sitesi

Günümüzde sürekli gelişen ve büyüyen bir mobil teknoloji gerçeğiyle yaşıyoruz. Arama motorlarında yapılan çoğu aramanın mobil cihazlar üzerinden gerçekleştiğini göz önüne alırsak; mobil uyumlu tasarımlar inkar edilemez bir popülerlik kazanıyor. Arama motorlarının listeleme sayfalarında öncelik kazanmak isteyen pek çok web sitesi, tasarımlarını mobil uyumlu hale getiriyorlar. Web sitelerine mobil cihazlar üzerinden girişin her yıl arttığını da göz önünde bulundurarak, web sitesi tasarımlarının mobil uyumuna verilen önem bu yıl biraz daha artış gösterdi.

Animasyonlar

Web tasarımlarında animasyon kullanımı 2019 yılında ilk kez ortaya çıkan bir fikir değil fakat bu yıl artış gösteren bir materyal. Animasyonlar, web sitesini ziyaret edenlerin dikkatlerini çekebilmek adına kullanılabilirler. Büyük ve uzun süreli animasyonların yanı sıra; web sitesinin kullanılabilirliğini arttırmak amacı taşıyan, dikkat çekici animasyonlar tercih edilmelidir.

Tek sayfa (One Page) tasarım

2019 yılında web tasarım trendlerine genel olarak iki şey yön veriyor; hız ve minimalizm. Bu da sayfaları olmayan tasarım olarak da bilinen tek sayfa tasarımını popüler hale getiriyor haliyle. Bu tasarım tüm verileri tek bir sayfada topluyor, ziyaretçiyi başka sayfalara yönlendirmiyor. İlgi çekici sayfa kaydırma özellikleri ve sürükleyici içerikler ile ziyaretçiye tek bir sayfa üzerinden hizmet vermeyi amaçlıyor. Tek sayfa tasarımlar için mobil cihazlarda da daha verimli sonuçlar alınabiliyor diyebiliriz. 2019'un ilk altı ayının verilerine göre, tek sayfa tasarımlarında büyük artışlar söz konusu.

Pellentesque habitant morbi tristique senectus et netus et malesuada fames ac turpis egestas. Aenean enim magna, tempus nec nulla in, porta aliquet leo. Donec quam tortor, accumsan vitae magna a, venenatis malesuada nibh. Suspendisse tortor ex, imperdiet et lacinia quis, congue non ipsum. Phasellus sed quam quis ante gravida vehicula. Sed tincidunt eros turpis, at sollicitudin lectus ultricies nec. Nam vestibulum molestie velit.