Son yıllarda adını sıklıkla duyduğumuz responsive tasarım Türkçe'ye duyarlı, uyumlu tasarım şeklinde çevrilebilir. 2010 yılında ortaya çıkmasına rağmen birkaç yıl içinde hem dünyada hem de ülkemizde oldukça popüler olan responsive tasarım, bir web sitesinin masaüstü bilgisayar, akıllı telefon, tablet gibi büyük veya küçük ekranlı cihazlardan giriş yapıldığında; site içerisindeki resim, yazı gibi içeriklerin giriş yapılan cihazın ekran genişliği baz alınarak yeniden şekillenip cihaz ekranına tam uyumlu halde kullanıcıyla buluşmasını sağlayan tasarımdır. Responsive tasarımı, kullanıcının gördüğü cihazın türüne bağlı olarak, kendisini yanıtlayan veya yeniden boyutlandıran bir web sayfası olarak düşünebiliriz.
Günümüzde akıllı telefonlar ve tablet teknolojisinin hızla büyümesi ve yaygın hale gelmesi ile, daha fazla insan web sayfalarını görüntülemek için daha küçük ekranlar kullanmaya başladı. Bu da küçük ekranlardan giriş yapılan sitelerden daha verimli bir sonuç almak açısından, responsive tasarımının kullanımını neredeyse zorunlu kıldı. Çünkü responsive tasarım olmadan, web sitelerine mobil cihazlardan giriş yapan kullanıcılar siteyi görüntülemekte zorlanıp, kısıtlı bir alanı zorluk çekerek görüntüleyebiliyorlar. Web sitesi mobil uyumlu olmadığı için menüye erişmekte zorluk çekip, istedikleri linke ulaşamayabilir ve okumak istedikleri alan için zoom yapmak, görmek için ekranı sağa sola kaydırmak zorunda kalarak zorluk çekebilirler.
Tüm bu sebeplerden web sitelerinin responsive tasarıma sahip olma gereksinimi her geçen gün artıyor. Responsive tasarıma sahip olan siteler hemen fark ediliyor ve kullanıcı tarafından diğer web sitelerine göre daha çok ziyaret ediliyor. Çünkü mobil cihazlar kullanılarak giriş yapılan bu web siteleri, site menüsünü hemen sayfanın üst kısmında sunuyor. Sitenin içerdiği resim ve yazılar cihaz ekranına uyum sağlıyor ve kolaylıkla erişilebilir hale geliyor. Böylece responsive tasarıma sahip web siteleri en sade ve anlaşılır hali ile kullanıcıyla buluşuyor.
Responsive tasarımlı web siteleri tek url kullanımı ile kullanıcılarına tüm cihazlara uygun erişilebilirlik sağlamış oluyor. Bir diğer artısı ise, mobil kullanıcılara web sitesi üzerinden ekranı büyütme gereksinimi duymadan kolay bir erişim sağlıyor oluşu. Bu da demek oluyor ki hem web siteniz hem de mobil siteniz için iki ayrı içerik eklemeniz gerekmeden, sorunsuz olarak tek url ile kullanıcılara erişim sağlıyor olmanız. Ziyaretçiler kolay ve hızlı bir şekilde site içeriklerine erişebiliyor. Ayrıca, son zamanlarda yapılan araştırmalar bize mobil üzerinde yapılan web aramalarında yüksek bir artış olduğunu ve artışın giderek hız kazanacağını gösteriyor. Bu da bir web sitesi için responsive tasarımın bir tercihten çok, zorunluluk hale geleceğinin işareti.
Pellentesque habitant morbi tristique senectus et netus et malesuada fames ac turpis egestas. Aenean enim magna, tempus nec nulla in, porta aliquet leo. Donec quam tortor, accumsan vitae magna a, venenatis malesuada nibh. Suspendisse tortor ex, imperdiet et lacinia quis, congue non ipsum. Phasellus sed quam quis ante gravida vehicula. Sed tincidunt eros turpis, at sollicitudin lectus ultricies nec. Nam vestibulum molestie velit.